Nu mai este pentru nimeni o surpriză că criza economică s-a extins la nivel mondial. Fie că vorbim de state precum Germania, Franţa, Statele Unite sau ţări precum Etiopia, Uganda sau Congo, criza este pretutindeni. Numai că în acestea din urmă, criza a venit în mijlocul unei perioade extrem de delicate. Eforturile de dezvoltare economică şi de promovare a democraţiei de pe acest continent au fost slăbite din cauza crizei, după ce, timp de 5 ani, Africa a cunoscut o perioadă de d
Nu mai este pentru nimeni o surpriză că criza economică s-a extins la nivel mondial. Fie că vorbim de state precum Germania, Franţa, Statele Unite sau ţări precum Etiopia, Uganda sau Congo, criza este pretutindeni. Numai că în acestea din urmă, criza a venit în mijlocul unei perioade extrem de delicate.
Eforturile de dezvoltare economică şi de promovare a democraţiei de pe acest continent au fost slăbite din cauza crizei, după ce, timp de 5 ani, Africa a cunoscut o perioadă de de creştere. Este adevărat că sistemul bancar african nu este expus riscurilor rezultate din globalizarea sistemului financiar. Cu toate acestea, ţările africane sunt nevoite să plătească un greu tribut.
"Dacă în ţările dezvoltate criza se traduce prin pierderi de locuri de muncă, în ale noastre este o chestiune de viaţă şi de moarte, cu riscuri particulare de multiplicare a conflictelor care ameninţă pacea", a firmat la Dakar, preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Jean Ping.
Creştere economică şi creştere demografică
"Pentru prima dată din 1994, creşterea venitului pe cap de locuitor va fi negativă pentru populaţia acestui continent", a declarat preşedintele Băncii Africane pentru Dezvoltare, Donald Kaberuka.
În primul trimestru al acestui an, 26 de state africane, din 53, au cunoscut deja o creştere a PIB-ului, inferioară creşterii lor demografice, fapt