Organismul digeră o friptură în aproape o săptămână, iar resturile de carne şi toxinele din aceasta rămân mult timp în corp. De aceea, din când în când, este nevoie de o cură de detoxifiere. Proces natural de detoxifiere
În organism există un mecanism natural de purificare, al cărui scop este de a neutraliza şi a elimina toxinele. Acesta se bazează în primul rând pe o serie de enzime detoxifiante.
Potrivit specialiştilor, detoxifierea se produce în două faze. În prima fază, o anumită categorie de enzime detoxifiante se combină cu oxigenul celular şi astfel iau naştere molecule reactive, care pot fi şi mai toxice pentru organism decât toxinele iniţiale.
Acum intervine faza a doua de detoxifiere, când o altă categorie de enzime se combină cu anumite substanţe nutritive din organism, pentru a transforma moleculele reactive în particule ce pot fi eliminate prin urină sau prin excreţia bilei.
Între cele două faze trebuie să existe un echilibru perfect, deoarece, în caz contrar, moleculele reactive pot acţiona asupra genelor, dând naştere mutaţiilor, care duc la apariţia tumorilor canceroase.
O parte din enzimele detoxifiante sunt produse de organism şi se găsesc în mod normal în ficat, însă, din cauza nivelului crescut de toxine, este nevoie de o suplimentare a cantităţii de enzime prin alimentaţie.
Varza creşte nivelul de enzime
Varza simplă, broccoli, conopida şi varza de Bruxelles conţin o substanţă (indol-3-carbinol) care stimulează producerea de enzime necesare atât în prima, cât şi în cea de-a doua fază a procesului de detoxifiere.
Enzimele oferă protecţie împotriva majorităţii toxinelor, în special a celor care duc la instalarea cancerului. În plus, această categorie de enzime neutralizează toxinele din mediul înconjurător, cum sunt cele prezente în f