Economia românească a avut, în trimestrul I din 2009, o scădere cu peste 6%. Recesiunea tehnică înseamnă scăderea PIB în două trimestre consecutive. Asta s-a întâmplat, în România, din toamna lui 2008 până în primăvara lui 2009. MAI CITIŢI ŞI:
Economia României a scăzut cu 6,4% în primul trimestru
Economia Germaniei, cea mai puternică scădere din ultimii 40 de ani
Norvegia, ţara ocolită de criza economică
Produsul Intern Brut (PIB) s-a contractat cu 6,4% în primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi a scăzut, conform datelor ajustate sezonier, cu 2,6% faţă de trimestrul patru.
Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică arată că, în trimestrele doi şi trei din 2008, PIB-ul României a crescut faţă de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. În trimestrul patru din 2008 s-a înregistrat o primă reducere a PIB cu 3,4% faţă de trimestrul trei, iar în trimestrul unu din 2009 – a doua reducere, cu 2,6%.
Prima scădere după ani de creşteri
Începând din anul 2003, în primul trimestru din fiecare an se consemnau creşteri de cel puţin 5% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior.
Creşterile economice au culminat cu performanţa din primul trimestru al anului 2008, când PIB-ul României fusese cu 8,2% mai mare decât în primul trimestru din 2007. De aceea, s-ar putea spune că în 2009 am avut şi un “efect de bază”, referinţa fiind un record al perioadei postdecembriste.
Toate domeniile au fost afectate
Statisticile oficiale raportate ieri nu detaliază PIB-ul din primul trimestru al anului 2009, dar analiştii economici cred că toate domeniile au avut scăderi mai mici sau mai mari.
„Scăderile de acum vin din aceeaşi sursă din care veneau creşterile în anii trecuţi”, ne-a declarat ana