Un proiect aproape la fel de distrugator precum cel de la Rosia Montana este pe punctul de a fi acceptat de autoritati in comuna Ocolis, din judetul Alba.
Este vorba de planul de deschidere a unei exploatari industriale de granit si dacit. Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj-Napoca si localnicii au trimis contestatii catre autoritatile de protectie a mediului. Fiind cunoscuta apetenta agentiei din Alba Iulia pentru a incuraja proiecte de aceasta natura, speranta protestatarilor este la Agentia Regionala de Mediu din Sibiu si la Ministerul Mediului, de unde spera ca le va veni salvarea. Desi Ocolisul este situat in reteaua ecologica NATURA 2000, mai precis in aria de protectie a Muntilor Trascaului si in situl de importanta comunitara Trascau, firma Trans Bitum SRL isi permite sa proiecteze distrugerea unui superb versant, prin defrisari nemiloase, explozii si transport de mare capacitate. Ce conteaza ca proiectul ar pune in pericol un areal important pentru turism, recreere si pasunat? Ce conteaza ca specii importante de lilieci, bufnita mare, ciocanitoare neagra, acvile, ulii si sute de specii de flora spontana ar disparea? Intereseaza pe cineva ca Ocolis, un sat de 300 de familii, impreuna cu satele vecine Runc, Vidolm si altele, invecinate cu locul unde s-ar deschide cariera, ar ajunge sa traiasca intr-un iad de zgomote, cutremure cotidiene, fum si praf? Intr-o tara normala, unde legile sunt respectate, ar trebui sa intereseze, dar nu in Romania si, mai ales, nu in judetul Alba, unde distrugerea mediului pare a fi politica locala la vedere, emanata de la presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel.
"Reluati procedura!"
Dupa cum se stie, despre Agentia de Protectie a Mediului (APM) Alba s-a scris de multe ori in presa. Este deja celebra pentru sfidarea legilor pe timpul fostului director Vasile Todea