Implantul de cristalin şi intervenţiile cu laser pot elimina definitiv necesitatea de a purta ochelari. O metodă mai puţin invazivă o reprezintă lentilele terapeutice, care însă au indicaţii limitate la noi în ţară. Lentile de contact terapeutice
Folosirea lentilelor de contact terapeutice poartă numele de terapie refractivă şi constă în purtarea unor lentile rigide pe parcursul nopţii, pentru corectarea miopiei şi astigmatismului.
Deocamdată, în România, lentilele se folosesc în tratamentul keratoconusului. Structura complexă a lentilelor de noapte face ca, pe parcursul nopţii, acestea să apese uşor pe cornee, modificându-i curbura, astfel încât a doua zi să poţi vedea fără ochelari sau fără alte ajutoare.
Rezultate similare chirurgiei
După mai puţin de două săptămâni de purtat lentilele terapeutice seară de seară, miopia va fi redusă cu aproximativ două-trei dioptrii, susţin specialiştii.
Durata tratamentului depinde de scopul urmărit, adică fiecare pacient va purta lentilele până când ajunge la dioptriile dorite.
Practic, după aproximativ nouă luni de terapie refractivă, pacientul va putea vedea cu uşurinţă obiectele situate la o distanţă de aproximativ şase metri. În cazul copiilor şi adolescenţilor, cu ajutorul acestor lentile poate fi oprită evoluţia miopiei.
Cui se adresează?
Pot beneficia de terapia refractivă persoane de orice vârstă, inclusiv copiii de peste 6 ani care suferă de miopie.
Condiţia pentru ca acest tip de terapie să aibă efectul scontat este ca dioptriile persoanei cu miopie să nu depăşească -6, iar astigmatismul să nu fie mai mare de -1,75. Un avantaj al acestei terapii este că poate fi folosită şi de persoanele a căror miopie este în evoluţie.
Cu ajutorul acestor lentile, lumina va putea fi focaliza