Un orădean propune turiştilor survolarea Transilvaniei medievale cu elicopterul. Pentru o astfel de călătorie, care durează aproximativ 15 minute, o persoană trebuie să scoată din buzunar 500 de euro. Orădeanul Neculai Dogaru deţine o firmă de transport aerian, care iniţial se ocupa doar cu lucrări agricole, însă din 2007 omul de afaceri a cumpărat şi un elicopter pentru transport persoane, cu care face, mai nou, turul medieval al Transilvaniei.
Neculai Dogaru a înfiinţat firma Fly Company în 1994. „Am lucrat la Carei, Salonta, la staţii de pompare, diguri, construcţii hidraulice. În 1993, ne-a pus să măsurăm pământul la oameni. Atunci am renunţat, am zis să trec în sectorul particular”, îşi aminteşte orădeanul.
Avea foarte multe cunoştinţe la fostele CAP-uri şi IAS-uri şi acestea se plângau că n-au elicoptere pentru stropit culturile agricole. „Am început cu un elicopter şi am tot închiriat din Moldova până am ajuns la patru. Pe urmă am cumpărat până am ajuns la cinci elicoptere”, spune Neculai Dogaru. Compania lui este autorizată pentru transport aerian, întreţinere, mentenanţă şi zbor. „Pot să plec oricând şi oriunde de aici”, explică orădeanul.
Elicopterul de la bancă
Acum are cinci elicoptere KA 26, pentru agricultură, iar din 2007 deţine un elicopter de transport persoane. L-a cumpărat de la fosta bancă Columna, cu banii economisiţi de el şi cu credite. „Am vrut să fac un pas înainte”, îşi explică el gestul. Elicopterul este din 1994, însă după ce l-a cumpărat i-a făcut reparaţii capitale în Germania. Aparatul de zbor este dotat cu aparatură de ultimă generaţie pentru navigaţie şi pentru siguranţa pasagerilor, adică poate zbura fără probleme pe timp de noapte sau condiţii meteo nefavorabile. Deşi pilotează şi el din plăcere, are doi piloţi angajaţi, unul din Timişoara şi o fată de 27 de ani din Bucureşti. „Sunt piloţ