Desi ar fi de datoria specialistilor si cumparatorii trebuie sa fie atenti la E-urile din produsele pe care le cumpara. E-urile sunt nişte substanţe chimice care se adaugă alimentelor pentru a le îmbunătăţi aspectul, gustul, mirosul, culoarea, dar şi pentru a uşura procesul de fabricaţie. Există E-uri nocive pentru organism care au fost interzise, altele sunt încă autorizate de legislaţia europeană. Cele cuprinse între E123 şi E239 sunt potenţial cancerigene. Un caz aparte îl constituie glutamatul de sodiu (E621), întrebuinţat pentru a întări gustul şi aroma alimentelor, fiind aproape nelipsit din supele concentrate, mezeluri şi amestecurile de condimente. Această substanţă are efecte neurotoxice şi provoacă migrene şi crampe. Unii aditivi, dacă nu sunt nocivi, sunt inutili. O bună parte sunt adăugaţi în alimente doar pentru gust şi aspect. Cele mai multe E-uri se găsesc în dulciurile cu mare trecere la copii: prăjituri, îngheţată, jeleuri, bomboane, gumă de mestecat.
Unii aditivi, a căror toxicitate a fost clar demonstrată, continuă să fie autorizaţi. Este cazul antioxidanţilor: E320, E321, E211 (acidul benzoic şi derivaţii săi) şi E251 (nitratul de sodiu) – cunoscuţi ca fiind cancerigeni, E120, E127, E141 şi E160 -cunoscuţi ca alergeni, eritrozina (E127) – un colorant care înroşeşte compoturile, conservele de fructe şi alte alimente şi care provoacă mutaţii genetice, tartrazina (E120) – colorant galben care se adaugă băuturilor, gemurilor, muştarului şi care provoacă tumori tiroidiene sau crize de astm. Atentie la ce beti, ce mancati!
Desi ar fi de datoria specialistilor si cumparatorii trebuie sa fie atenti la E-urile din produsele pe care le cumpara. E-urile sunt nişte substanţe chimice care se adaugă alimentelor pentru a le îmbunătăţi aspectul, gustul, mirosul, culoarea, dar şi pentru a uşura procesul de fabricaţie. Există E-uri nocive pentru orga