Apa minerală nu este doar un moft. Este un produs care, ales corect, poate reface carenţele anumitor substanţe din organism, mai ales în perioadele calde. Deoarece în perioadele cu temperaturi ridicate, prin transpiraţie organismul pierde în afară de lichide şi o mare cantitate de săruri minerale, specialiştii recomandă consumul a cel puţin doi litri de lichide pe zi, în special apă minerală. Tocmai de aceea, pierderile de săruri şi minerale trebuie compensate cu ajutorul lichidelor bogate în săruri.
De ce este recomandată apa minerală, în ce moment al zilei sunt asimilate mai bine sărurile, cum trebuie ales tipul de apă benefic pentru sănătate, reprezintă câteva dintre întrebările la care ne-a oferit câteva răspunsuri şi profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Chimie Alimentară din Bucureşti (ICA).
Odată cu creşterea temperaturii ambiante şi intensificarea transpiraţiei, pierderile de apă cresc. Medicii recomandă consumul apei minerale, deoarece apa pură sau slab mineralizată nu face decât să potolească setea şi să refacă nivelul de lichid, dar nu poate înlocui pierderile de săruri, mai ales în cazul celor care au un nivel scăzut al calciului din sânge (hipocalcemie).
Nou-născuţii şi copiii mici trebuie să bea suficiente lichide, deoarece se pot deshidrata extrem de repede, mai ales vara sau atunci când fac febră.
„Pentru nou-născuţi şi sugari se recomandă apele minerale cu un conţinut slab de săruri (sub 500 mg/l) şi cu un conţinut mai mare de calciu şi mai mic de magneziu, deoarece cei mici absorb rapid calciul”, explică specialistul de la ICA. “Apele care conţin mult bicarbonat sunt recomandate în special celor care fac sport.
Acesta ajută la eliminarea toxinelor acumulate în timpul efortului, a acidului lactic şi la recuperare, după efort”, susţine dr. Mencinicopschi. @