Evident că sunteţi mai obişnuiţi cu Vin Diesel decât cu proza lui Maurice G. Dantec. Care este legătura dintre cei doi? Primul a jucat într-un film după cartea celui de-al doilea... Roman-cult în Franţa, "Babylon Babies" (1999) este o dare de seamă asupra unui secol XXI dezorientat, haotic, în pragul apocalipsei. Acţiunea are loc în 2013, iar mercenarul filozof Toorop, care tocmai şi-a pierdut slujba, primeşte din partea lui Romanenko, un colonel rus cu multiple legături cu mafia, o sarcină care îl decepţionează la început, dar care se dovedeşte extrem de primejdioasă: să însoţească până în Canada o tânără pe nume Marie Zorn.
Lucrurile se complică atunci când Marie dă semne că suferă de schizofrenie, iar Toorop realizează că fata nu este o fiinţă obişnuită, ci purtătoarea unui nou virus artificial şi gazda unui embrion mutant, creat de o sectă americană al cărei ţel e conceperea unui nou Mesia şi dezvoltarea unei populaţii modificate genetic.
Explorând simbioza om-maşină şi limitele conştiinţei, brodând pe marginea profeţiilor lui Nietzsche despre depăşirea condiţiei umane, "Babylon Babies" este o carte uimitoare şi captivantă, care îi asigură lui Dantec un loc în rândul vizionarilor moderni.
CYBERPUNK. "Înţesată de acronime şi referinţe de cultură populară, «Babylon Babies» este un intens şi labirintic periplu literar", scrie Publishers Weekly, în timp ce revista franceză Lire precizează: "Babylon Babies este o carte cult - ciudată, psihedelică, cyberpunk, ea ne povesteşte cum lumea nu încetează să se complice şi că în faţa unei asemenea provocări literatura nu trebuie să rămână nepăsătoare".
Romanul lui Maurice G. Dantec a fost ecranizat în 2008, în regia lui Mathieu Kassovitz, avându-i în distribuţie pe Vin Diesel, Melanie Thierry şi Gerard Depardieu.
Evident că sunteţi mai obişnuiţi cu Vin Diesel decât cu proza l