În câţiva ani, femeia a reuşit să facă Branul cunoscut în toată lumea şi să atragă mii de turişti în această zonă Profil:
Născută: 5 mai 1936, judeţul Mehedinţi
Familie: Doi copii, două nepoate gemene
Studii: Facultatea de Filologie Craiova – Limba şi Literarura Română
Profesie: profesor de limba română
Femeia mărturiseşte că s-a născut la câmpie, „la Dunăre, la Turnu Severin“. Şi-a dorit întotdeauna să fie profesoară într-un sat de munte. Dar a ajuns la Bucureşti, după terminarea facultăţii. „În 1990, fiică-mea a fost trimisă director la o fabrică de geamuri din Zimbabwe şi ne-a trimis diurna, mie şi fratelui ei, să cumpărăm la Bran ceva. În luna martie, am venit cu băiatul meu şi am găsit aici în zonă 10.000 mp şi două cămăruţe, cu toaletă în curte şi spălare la lighean. Am umblat şase luni după autorizaţii, dar am zis că e foarte bine pentru o casă de vacanţă pentru noi”, povesteşte Maria Stoian. Aşa a început „aventura“ la Bran a femeii. A fost momentul când şi-a dorit prima oară să îi înveţe pe brăneni turism.
„Voiam să facem ceva cu oameni, pentru oameni”
Maria Stoian povesteşte că, după ce fiica ei s-a întors din Zimbabwe, şi-au spus să încerce să aducă în zonă turişti, care să fie cazaţi pe la localnici. „Am pus un afiş la Casa Studenţilor din Bucureşti şi au venit 40 de studenţi. I-am cazat pe pe la cunoştinţe. Era prin anii ‘91- ‘92, noi nu aveam informaţii despre activitatea de turism, nu ştiam nimic. După ce au plecat studenţii, am învăţat din greşeli. Pe vremea aia, nu aveam nici telefon, nici maşină. Împreună cu primarul de atunci, învăţătorul Olteanu şi cu soţia lui, tot învăţătoare, am început să mergem din casă în casă, mai ales în Moieciu. Le spuneam oamenilor ce vrem să facem, că vrem să aducem turişti şi să promovăm zona”, povesteşte Maria Stoian.
Branul, leag