Punctul de atracţie al serii a fost Muzeul Unirii, unde au avut loc mai multe manifestări. Datorită acestui eveniment, mulţi ieşeni au descoperit cât de interesante sunt muzeele şi au rămas surprinşi că în oraş nu există plăcuţe care să-i ghideze către aceste instituţii de cultură.
Evenimentele organizate în cadrul „Nopţii Muzeelor” i-au scos pe ieşeni din case încă de după-amiază. În topul preferinţelor s-a aflat Muzeul Unirii, care i-a atras pe vizitatori ca un magnet. Punctul culminant al serii a fost marcat de studenţii şi profesorii de la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii de Arte prin „Serata muzicală“, care s-a desfăşurat în grădina muzeului.
Cei prezenţi au putut asculta lucrări de Albinoni, Mozart, Massenet şi Porumbescu. „Am venit cu soţul şi fetiţa pentru că este păcat să nu ştie ce muzee sunt în Iaşi şi ce minuni ascund acestea. De altfel, am fost în fiecare an, iar astfel de evenimente fac parte din educaţia fetei“, a spus Liliana Ungureanu.
Şi înăuntru, zeci de vizitatori au admirat curioşi rochiile de epocă şi vesela de argint, intrând chiar de două-trei ori în aceeaşi încăpere. Alţii, au venit special pentru expoziţia de icoane şi le-au studiat atent.
Ieşenii nu ştiu ce muzee sunt în oraş
La Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu“ atmosfera este mai familială. Câţiva vizitatori sunt captaţi de fotografiile şi albumele de epocă, dar şi de aparatele fotografice fabricate de marile firme de profil şi de obiectele de ambient specifice secolului al XIX-lea.
Mulţi vizitatori spun că abia au auzit de acest muzeu şi au ajuns cu greu, fiind ghidaţi greşit de mai multe ori. „Locuim de şase ani în Iaşi, dar nu am auzit de acest muzeu. Este foarte frumos şi am rămas surprinşi în mod plăcut de ceea ce am vazut aici. Păcat că nu există nişte plăcuţe care să indice drumul până aici“, au afirm