Inspirat din mitologia greaca, labirintul este unul dintre cele mai vechi si mai fascinante exemple de arta peisagistica.
In timpul Renasterii de pilda, gradinile palatelor italiene ar fi parut neterminate daca nu ar fi avut un cat de mic labirint in care musafirii sa fi putut rataci in voie, sa fi flirtat sau macar sa fi barfit in liniste.
Pentru unii poate parea greu de inteles cum de mai exista preocuparea de a crea si intretine labirinturi chiar si in tari in care nu a existat o astfel de traditie. Mai ales ca rolul lor actual, de obiectiv turistic, nu justifica in totalitate miile de ore de munca necesara a fi depusa pentru mentirea lor.
Si totusi ... Exista pretutindeni oameni pasionati de acesta tema si artisti inteligenti care pot realiza de la cele mai simple modele pana la cele mai fascinante dantelarii din gard viu.
Iar numarul foarte mare de turisti care indraznesc sa se avante pe caile lor intortocheate justifica in buna masura incapatanarea cu care proprietarii mentin vie amintirea firului Ariadnei si a Minotaurului.
Va prezentam cateva dintre cele mai fascinante labirinturi raspandite pe glob, intrebandu-ne totodata daca in Romania, unde castigurile trebuie sa fie grase si obtinute cat mai lejer, se va incumeta vreodata cineva sa realizeze o asemenea minunatie.
Longleat (Marea Britanie)
Realizat din peste 16.000 de tise englezesti, Longleat este o adevarata dantela de gard viu. Construit in 1975 dupa un proiect al designerului Greg Bright, el are o lungime de 2,72 kilometri si acopera aproximativ 0,6 hectare.
Centrul labirintului este marcat de un turn de observatie din care vizitatorii il pot admira in intregime. Asta daca ajung in centru! Labirintul este impartit in doua si, pentru a ajunge dintr-un capat in altul, este nevoie de aproape o ora s