SOLUŢIE. Din penitenciar se iese mai repede confecţionând trăistuţe, haine pentru judecători şi nu şişuri. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
În „colonia“ penală pentru femei Târgşor, deţinutele au învăţat una de la cealaltă că nu-şi pot bate joc de viitorul lor. Chiar dacă majoritatea ispăşesc pedepse pentru care zeghea va rămâne în suflet toată viaţa, femeile încearcă să se obişnuiască cu întrebarea zilnică „de ce am ajuns eu aici?” şi se gândesc cum să treacă mai repede peste această povară grea.
O şansă la linişte este şi reducerea pedeapsei prin munca remunerată cu zile-câştig, în urma activităţilor de croitorie, urmarea cursurilor şcolare primare, gimnaziale, liceale şi chiar universitare, precum şi prin terapie ocupaţională. Astfel, la o lună muncită, deţinutele câştigă cinci zile care se scad din pedeapsă. Buna purtare a lor este văzută cu ochi buni şi de Comisia de Eliberare Condiţionată.
Alta este însă situaţia celor care nu ţin cont de faptul că ar putea scăpa de după gratii mai repede. În majoritatea lor bărbaţi, ei sunt cei care confecţionează, clandestin şi artizanal, obiecte considerate ilegale în puşcării şi îşi joacă şansa la o adevărată ruletă rusească.
La fiecare percheziţie, în urma căreia sunt descoperite arme albe şi obiecte sexuale artizanale, instalaţii de încălzit improvizate sau telefoane mobile, vinovaţilor li se întocmesc rapoarte de incident. „Colecţionarii” primesc, mai mereu, o bilă neagră din partea aceleiaşi Comisii de Eliberare Condiţionată. Ei sunt amânaţi de la audieri cu termene de până la câteva luni, în funcţie de numărul rapoartelor de incident pe care le au pe răboj.
Robe pentru cei care au condamnat-o
Roxana P. are 37 de ani şi este condamnată la 20 de ani de închisoare pentru omor. Visează la libertate ca să-şi vadă fata. Buna purtare, terapia ocupaţională ş