Autorul romanului „Viaţa lui Arseniev“ a fost răsplătit de Academia Suedeză cu cea mai înaltă distincţie pentru literatură. Ivan Alexeevici Bunin (1870-1953), unul dintre cei mai prolifici scriitori ruşi, a scris neîntrerupt timp de 70 de ani. Ivan Alexeevici Bunin s-a născut în anul 1870, în provincia Voronej (Rusia centrală). Şi-a petrecut copilăria în Orlovsk, „într-o mare de grâne, iarbă şi flori“, „în cea mai adâncă linişte a câmpiei“.
„Provin dintr-o familie de nobili care a dat Rusiei multe persoane ilustre atât în politică, cât şi în artă (...). Toţi strămoşii mei au avut legături strânse cu pământul. Toţi au fost domni ai satului“, a dezvăluit Ivan Bunin.
Părinţii l-au înscris la gimnaziu în 1881, însă nu a terminat cele patru clase, continuându-şi studiile cu fratele său mai mare, care l-a încurajat să-i citească pe scriitori ruşi clasici, dar şi să înceapă el însuşi să scrie. În 1887, la vârsta de 17 ani, şi-a publicat primul poem în revista literară „Sankt Petersburg“.
„Am fost pasionat de pictură, ceea ce se vede, cred, şi în scrierile mele“, a spus Bunin. În 1891, i-a apărut prima culegere de poezii, care a fost bine primită de critici.
Pasionat de filosofie şi religie
În anul 1901 a obţinut premiul Puşkin pentru volumul „Cad frunzele“, ca „un exemplu de perfecţionare a formei poetice clasice, proprie marilor maeştri din secolul al XIX-lea“.
În poemele sale a descris frumuseţile ţării, comportamentul omului de la sat, dar a surprins şi decăderea nobililor. Bunin, pasionat de filosofie, religie şi istorie, nu s-a rezumat să scrie doar poezie. A publicat schiţe şi nuvele cu puternice accente sociale.
Casa memorială „Ivan Bunin“ din Rusia Foto AFP
„A început să scrie aşa o proză, încât dacă se va spune despre el că e cel mai bu