Costume populare vechi de zeci de ani au fost prezentate astăzi de elevi din toate colţurile ţării. Scoase din lada de zestre a buncii, hainele cu miros de busuioc şi iasomie au fost purtate cu mândrie de nepoţi şi strănepoţi Peste 200 de elevi şi preşcolari din toată ţara şi-au prezentat astăzi în Parcul „Eugen Ionescu“ costumele de la bunica. Acţiunea s-a desfăşurat cu prilejul Simpozionului interjudeţean de creativitate „Dimitrie Gusti”. „ Acţiunile au fost organizate cu prilejul Simpozionului interjudeţean de creativitate „Dimitrie Gusti“, aflat la ediţia a II-a. „Au venit preşcolari, elevi în clasele primare, gimnaziale şi liceeni din toată ţara. Ei au îmbrăcat cu mândrie cele mai frumoase costume din ladă, de la bunica lor“, a spus prof. Valeria Diana.
Costumele purtate cu mândrie de nepoţi
Fiecare elev a ţinut să îşi prezinte costumul şi să îi spună povestea. „Este de la bunicul meu. Are 70-80 de ani şi îmi este foarte drag. O să îl prezint juriului. Este un model arnici cu pui. Este autentic”, a spus Lucian Marian, de 12 ani din Caracal.
Adolescentele de azi s-au tranformat în câteva clipe în mândrele de pe vremea bunicii, şi-au pus flori în păr şi au ieşit la horă în parc. „ Este costumul de la bunica, din lada ei de zestre. L-a purtat la nuntă. Are 50-60 de ani şi mă bucur că am ocazia să îl port”, a spus Maria Popescu, de 16 ani din Slatina.
Pe ritmurile săltăreţe ale sărbelor olteneşti tinerii au jucat şi s-au distrat fără să ţină seama de juriul exigent care examina autenticitatea costumelor.
„ Te simţi atît de bine în el. E uşor, răcoros. Esteo moştenire de familie la care ţin foarte mult. Pentru mine portul popoluar e ca o icoană”, a spus Alina Dorobanţu, de 16 ani din Slatina.
Portul popular, promovat în rândul tinerilor