Cu emanciparea femeii, sub toate formele, - cel mai strălucit rezultat al progresului social şi al civilizaţiei - Societatea primeşte larga contribuţie a priceperii şi destoiniciei femeei profesioniste: femea avocat, medic, funcţionar, etc. Emancipării cu un adânc înţeles al desrobirii de toate prejudecăţile trecutului, îi corespunde nevoia ca femeia să-şi dovedească aptitudinile pentru a-şi câştiga onorabil existenţa, fie că prin aceasta îşi câştigă o deplină independenţă materială, fie că ajută sau întreţine pe ceilalţi membri ai familiei sale.
Această nevoie s'a accentuat şi mai mult după răsboi , odată cu înmulţirea greutăţilor de a trăi. Femeia a îmbrăţişat diferite profesiuni, dintre care cea preferată este aceia de funcţionară. Dar pentru ca o femee să devină funcţionară, trebue să înveţe, în special dactilografia - o ramură a funcţiunilor de birou în care îşi găsesc o şi mai nouă aplicare aptitudinile femeii.
Astăzi, un mare număr de femei îşi câştigă existenţa, - ba unele cu salarii destul de bune - graţie maşinei de scris. Dactilografia a ajuns să procure unui enorm de mare număr de domnişoare şi doamne o existenţă sigură. De aceia şi inventatorul maşinei de scris marele Cristofor Latham Sholes a avut viziunea clară a binefacerii pe care o reprezintă maşina de scris, nu numai pentru progresul organizării şi modernizării birourilor, dar pentru însăşi emanciparea femeii, căreia maşina de scris îi deschide o altă viaţă.
Într'adevăr, marele Cristofor Latham Sholes a rostit pe patul de moarte, următoarele cuvinte profetice: "simt că am realizat ceva pentru femeile care întotdeauna au muncit aşa de greu. Această maşină le va da putinţa să-şi câştige existenţa într'un mod destul de rentabil. Cuvintele lui Sholes s'au adeverit întocmai.
Astăzi sute de mii de femei au dobândit emanciparea, câştigându-şi destul de u