A venit la Cluj pentru a promova relaţiile comerciale franco-române. De 10 ani „a uitat” să mai plece. Rezistă încă, deşi are destule rezerve. Pascal Fesneau şi-a făcut în Spania şi Israel stagiul de după finalizarea studiilor economice. Apoi, Agenţia de Dezvoltare Economică din Vichy l-a trimis la Cluj, să promoveze afacerile francezilor. După închiderea centrului mixt de afaceri în 2003, a preluat conducerea firmei Energom, care produce echipament electronic, 80 la sută luând calea exportului. Are în coordonare 50 de angajaţi, realizând o cifră anuală de afaceri de 2,3 milioane euro.
Probleme cu angajaţii
Nu e simplu să angajezi oameni în România, din cauza pregătirii universitare slabe, din ce în ce mai proaste, crede francezul. Deşi Clujul este un centru universitar important, absolvenţii de aici au nevoie de o pregătire internă în cadrul firmei. „Tinerii nu ştiu nimic la absolvire. Nu merg la cursuri, iar profesorii se plimbă pe bani europeni”, spune Fesneau. Cei care vin în practică fie cer doar adeverinţă, fie sunt precupaţi doar de navigarea pe internet, telefoane, bani şi fotbal, povesteşte acesta. O altă problemă a lui Pascal este legată de instabilitatea legislativă.
Nu vede însă doar probleme în România. Crede că românii sunt un popor deştept, deschis la parteneriate cu străinii, primitor, generos. A obsevat în Transilvania un amestec de influenţe latină şi anglo saxonă. „Aceste influenţe dau un echilibru între oamenii serioşi, stabili, pragmatici şi cei flexibili”. Îi place impozitarea joasă, exceptând impozitul pe muncă, care este ridicat. Cât despre lupta împotriva corupţiei, va crede în ea, când va vedea miniştri închişi.
Feminist şi civic
Burlac convins, a observat tradiţiile culturale ale românilor, care cred în instituţia căsătoriei. „De ce m-aş însura? La români este un act