Paul Pop are o fermă de cai ce valorează mai mult 500 000 de euro. Printre rasele prestigioase pe care le creşte, se numără şi Frizianul, care are acte cu pecete regală, fiind un cal de paradă la curtea Marii Britanii Paul Pop este familiarizat cu caii de mic. „Eu la cinci, şase ani, deja călăream”, spune Paul. De patru ani, şi-a pus la punct o fermă, la care creşte cai de rasă. Are 15 cai de care are grijă ca de copiii lui: regalul Frizian, robustul Comtois, blândul Percheron, energicul Lipizzan şi simpaticul Ponei.
Frizianul l-a adus direct din Olanda, din provincia Frizia, de unde îşi cumpără aceşti cai şi regina Marii Britanii, pentru spectaculoasele parade de la Curte. Paul şi-a procurat caii cu acte în regulă, care poartă pecetea regală. Şi pentru că la astfel de cai nu merge orice trăsură, şi-a cumpărat o „Victoria”, tot din Olanda, la vreo 8000 de euro. Aşteaptă livrarea unei trăsuri la fel de valoroase, din Ungaria, unde ştie pe cineva care face cele mai elegante trăsuri. Acestea pun în umbră orice autovehicul de primă clasă, atât prin design, cât şi prin calitate.
Caii blânzi preferă femeile
Ferma lui Paul este o investiţie imensă, evaluată la vreo 500 000 de euro. Unde mai pui că întreţinerea unui singur cal costă peste 300 de euro pe lună. Caii se pot împrieteni cu oricine este pasionat de echitaţie. „După două ore de echitaţie, oricine poate ieşi să călărească liber. Caii pot fi imprevizibili uneori, dar în general sunt blânzi şi se poate comunica cu ei. Am mai multe fete care călăresc, decât bărbaţi. Şi îmi place să lucrez mai mult cu femei, decât cu bărbaţi. Caii blânzi şi iepele preferă să lucreze cu femei, pentru că au vocea mai fină, şi animalele reacţionează la timbrul vocii, nu la comenzi. Dacă bărbatul vrea să fie dur şi să arate cine e, apoi le arată cine e”, spune Paul.
Crescători