Decizia de a pleca in afara tarii este mai mult decat oricand un act de curaj. Tot mai putini se aventureaza pe piata muncii din alte tari, reticenti in fata contextului economic. Motivul celor care iau o astfel de decizie a ramas insa neschimbat: banii. Argumentele difera putin: cei care pleaca nu mai au bani sa-si plateasca creditele la banca.
Medicii, specialistii IT, traducatorii, in special cei care vorbesc germana, finlandeza, franceza sau norvegiana au sanse mai mari sa gaseasca locuri de munca in strainatate, chiar si in conditiile actuale. In vestul Europei, spre exemplu, medicii pot castiga de cinci, sase ori mai mult decat in tara, in timp ce un traducator care cunoaste doua limbi straine poate avea un salariu lunar de aproximativ 4.000 de euro.
"In tari precum Austria, Franta, Germania sau Olanda specialistii din domeniul medical sunt la mare cautare. Medicii care au inceput sa profeseze de unul, doi ani au sansa de a fi platiti cu sume de cinci, sase ori mai mari decat in Romania. Un medic de familie cu reputatie poate castiga pana la 6.000 euro lunar. Solicitati mai sunt si medici care lucreaza in psihiatrie sau terapie intensiva", spune Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei de consultanta in resurse umane, Advice Human Resources.
Pe de alta parte, specialistii in IT sau inginerii se numara printre singurii care mai au "curaj" sa plece in strainatate pe timp de criza, dar nu pentru a ramane definitiv acolo, ci pentru a lucra intr-un interval determinat de timp. Desi numarul locurilor a scazut considerabil, in sectorul IT mai pot fi gasite joburi disponibile in tari precum Cehia si Austria. In aceste tari salariile s-au mentinut constante chiar in ciuda crizei financiare. "Aceste pozitii erau cautate cu interes si in 2008 si in prima jumatate a anului 2009. Pe langa acestea se adaugau locurile de munca din d