Zeci de producători din Transilvania au umplut zona pietonală din preajma Casei Matei cu produse 100% naturale. De la lactate până la dulciuri şi chiar polen crud, toate pot fi găsite, de astăzi până miercuri în preajma Casei Matei din Cluj-Napoca. Iniţiativa face parte din proiectul Piaţa Verde, care pune preţ pe agricultura ecologică, arta culinară tradiţională, dar şi pe turismul cultural ecologic.
În Preajma Casei Matei, zeci de producători din zona Sibiului, Clujului, Sighişoarei dar şi din nordul ţării îşi etalează „comorile” ecologice, care constau în produse bio din game foarte variate.
Clujenii pot găsi lăptişor de matcă, cafea bio, turtă dulce realizată manual, miere în fagure dar şi brânzeturi, printre care se numără urda şi brânza de capră, produse de diverşi proprietari ai unor ferme de familie din Ardeal.
Suc de mere şi propolis granule
Principala atracţie a trecătorilor a fost astăzi, cu siguranţă, sucul de mere, oferit de reprezentanţii primului magazin ecologic deschis anul acesta în Cluj-Napoca, „Coşul Verde”, care sunt şi organizatorii proiectului cultural de promovare a tradiţiilor meşteşugăreşti şi a produselor ecologice.
„Conţinutul este 100% suc pasteurizat din mere presate din satul Mălâncrav, de lângă Sighişoara. Sucul este îmbuteliat fără conservanţi, coloranţi sau arome şi nu conţine zahăr”, ne-a spus Roxana Pencea, unul dintre organizatorii evenimentului.
O altă atracţie a publicului au fost produsele apicole, cum ar fi polenul crud, mierea în fagure sau propolisul granule. De asemenea, lăptişorul de matcă, care ajută la ridicarea imunităţii.
„Scoatem acest produs de circa un an. Doar noi îl producem în ţară deoarece tot ce ţine de realizarea sa necesită o investiţie destul de mare”, ne-a spus Alina Varadi, reprezentantul de vânzări al compa