Nemulţumiţi că se doreşte închiderea şi conservarea minei, ortacii de la Zegujani sunt hotărâţi să protesteze blocându-se în subteran. Asta după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, au reuşit să împiedice mutarea birourilor şi vestiarelor la Exploatarea Minieră de subteran Motru – Gorj. În noaptea de joi spre vineri, ortacii de la Mina Zegujani, au organizat un protest spontan, blocând căile de access pre mină şi refuzând să intre în şut. Cei 200 de mineri din schimburile doi şi trei au refuzat să muncească, în semn de protest faţă de hotărârea SNLO de a muta întregul efectiv de muncitorii, cu vestiare şi birouri cu tot, la Exploatarea Minieră Motru.
Acţiune la adăpostul întunericului
Referitor la greva fulger pusă la cale de ortacii mehedinţeni, liderul de sindicat al minerilor mehedinţeni, Rafael Norocel Ciorăscu, susţine că liderii SNLO au venit cui dubele în cursul nopţii pentru a lua vestiarele şi echipamentul ortacuilor, fără a anunţa pe nimeni în acest sens. “Au venit cu dubele la adăpostul întunericului şi au luat lămpile minerilor pentru a nu putea intra în mină să îşi facă treaba. Cei care au ieşit din şut s-au alăturat celor care trebuiau să intre şi au protestat pentru a nu-şi pierde locurile de muncă. Cărbunele de la Zegujani este cel mai bun din ţară şi nu se merită închiderea minei”, a declarat Ciorăscu. Acesta mai susţine că s-a făcut deja o reducere de cheltuieli de 4,5 miliarde, începând cu 1 mai şi până la 31 decembrie, acest plan fiind depus la directorul EMS Motru, la registratura SNLO, dar nu s-a luat în considerare şi drept urmare mina urmează a fi închisă.
Problemă socială majoră
Conform liderului Rafael Norocel Ciorăscu, situaţia de la mina Zegujani a devenit o problemă socială majoră pentru judeţ. Acesta susţine că hotărârea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) de a