„In mod cert exista un anumit grad de risc in Europa de Est, ca de altfel si in cazul altor piete emergente", a spus Strauss-Kahn. „In ultimul deceniu, pietele emergente s-au bazat preponderent pe fluxurile de capital extern, iar aceste fluxuri s-au diminuat puternic", a adaugat presedintele FMI. Chiar si in aceste conditii, „problemele ce afecteaza Europa de Est nu sunt mai mari, dar nici mai mici in raport cu cele din alte state emergente".
FMI deruleaza in prezent programe de finantare pentru cinci state din regiune - Ungaria, Letonia, Romania, Ucraina si Serbia - si „probabil vor mai fi lansate programe de bail-out in urmatoarele saptamani sau luni", a precizat Strauss-Kahn.
Declaratiile presedintelui FMI au survenit pe fondul publicarii unor informatii oficiale care au aratat ca recesiunea afecteaza din ce in ce mai puternic Europa de Est. Economia austriaca, cu o expunere ridicata pe pietele din Europa Centrala si de Est, a intrat in recesiune in primul trimestru al anului, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Cercetari Economice din Austria (WIFO.
Strauss-Kahn a confirmat ca FMI a supraestimat gradul de indatorare al statelor din Europa de Est , situatie ce a condus la majorarea costurilor de creditare in regiune.
Oficialul FMI a subliniat ca bancile vest-europene active pe pietele din estul continentului isi pot rezolva problemele de expunere doar prin colaborare.
„Sectorul bancar est-european se bazeaza preponderent pe rolul bancilor private", a spus Strauss-Kahn, adaugand ca singura solutie pentru iesirea din criza este coroborarea demersurilor. FMI a solicitat bancilor din Austria, Suedia, Italia, Germania si Franta, care domina pietele est-europene, sa furnizeze in continuare capital pentru diviziile din regiune si sa dezghete creditarea.
„In mod cert exista un anumit grad de risc in Europa de Est,