Conform informatiilor publicate vineri de INS, PIB-ul Romaniei s-a contractat cu 6,4% in primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (date neajustate) si cu 2,6% fata de ultimul trimestru al anului trecut. Dupa ce am depasit socul initial, sa vedem cum stau lucrurile de fapt, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
1. In primul rand, trebuie sa introducem datele in context. Astfel, daca raportam evolutia economiei romanesti la evolutia celorlalte economii din UE, vedem ca nu stam chiar atat de prost. Scaderea de 2,6% fata de T4.09 ne situeaza pe locul 8 in randul celor 15 tari pentru care exista date, in fruntea clasamentului fiind Letonia si Slovacia (!!) cu o scadere de -11,2%.
Dupa cum spuneam, Romania se afla la mijlocul clasamentului, ceea ce nu este prea rau daca ne comparam cu celelelte tari, socul pe care l-a produs in tara aceasta scadere aparand doar prin comparatie cu declaratiile autoritatilor si asteptarile majoritatii specialistilor care nu concepeau o scadere mai mare de 3-4%.
Mai prost decat noi stau si Germania, Austria si Olanda, tari cu economii mult mai mature care insa s-au contractat mai mult decat cea a Romaniei. Click pe graficul de mai jos pentru a vedea clasamentul (am preferat comparatia intre evolutia de la un trimestru la altul si nu dintre T1 09 si T1.08 pentru ca in acest al doilea caz, unele tari au prezentat date ajustate iar altele nu, iar o comparatie nu ar fi foarte corecta).
Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas. Conform informatiilor publicate vineri de INS, PIB-ul Romaniei s-a contractat cu 6,4% in primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (date neajustate) si cu 2,6% fata de ultimul trimestru al anului trecut. Dupa ce am depasit socul initial, sa vedem cum stau lucrurile de fapt, scrie Cristian Or