Pentru a primi bani de la Uniunea Europeana, unii fermieri au recurs la declaratii false privind propriile culturi agricole, dar au fost prinsi cu minciuna cu ajutorul ...satelitilor.
Astfel, prin teledetectie s-a dovedit ca unii tarani care declarasera ca si-au cultivat parcelele cu grau, aveau de fapt loturile lasate in parloaga.
Procedeul de teledetectie este una dintre metodele de control administrativ care se aplica inainte de onorarea solicitarilor de sprijin financiar.
Pe scurt, inainte de a-si primi subventiile, un anumit procentaj dintre dosarele depuse este verificat fie direct, pe teren, de catre inspectori, fie prin tehnica teledetectiei.
Teledetectia se bazeaza pe captarea radiatiilor electromagnetice emise de lumina solara si caldura emanata de pamant. Aceste unde electromagnetice au capacitatea de vibratie, dar si de reflexie si refractie.
"Pe scurt, razele solare trimise spre pamant sub forma unor unde se reflecta, intorcandu-se din nou in spatiu. Sateliti specializati capteaza aceste unde prin diferiti senzori, in functie de formele de relief sau plantele care emit aceste semnale electromagnetice. Datele captate de catre sateliti se inregistreaza si apoi se transmit la sol", explica lumeasatului.ro.
In speta, plantele emit radiatii electromagnetice in mai multe benzi spectrale. In functie de zona spectrala cercetata, fiecare cultura are un raspuns diferit, o anumita "semnatura" ce apare pe hartile fotointerpretate intr-o culoare specifica.
In urma controalelor prin acest procedeu, fermierii care au declarat, de exemplu, ca au grau pe o parcela, iar pe harta colorata s-a vazut teren necultivat, care radiaza in alt spectru de culori decat graul, au fost sanctionati.
Taranii au mai fost penalizati si daca pozitia parcelei lor s-a dovedit a fi in alt bloc fizi