Numarul firmelor exportatoare a scazut de la 15.800 in anul 2006 la 9.800 anul trecut, ceea ce inseamna o reducere de 38%, potrivit Asociatiei Nationale a Exportatorilor si a Importatorilor Romani (ANEIR). „Lipsa de vointa a guvernantilor in reglementarea conform normelor comunitare a TVA-ului pentru export a facut ca in ultimii doi ani numarul firmelor exportatoare sa se reduca de la circa 15.800 la numai 9.800. Cate vor da faliment in acest an, nu se stie", a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR.
Exporturile continua declinul
Dupa ce in luna aprilie exporturile extracomunitare au scazut cu 40%, in primele zece zile din luna mai exporturile au scazut cu 61% fata de anul trecut, potrivit asociatiei exportatorilor. Volumul exporturilor non-UE este preluat de la Autoritatea Nationala a Vamilor, date care apar cu o luna inainte fata de cele publicate de INS. Desi exporturile non-UE reprezinta doar 30% din totalul exporturilor, acestea indica tendinta in comertul exterior.
Scaderea cererii pe pietele externe si masurile luate de autoritati si banci care „nu mai dau credite" au facut ca exporturile in zona non-UE sa ajunga la 39% din volumul de anul trecut de la inceputul lunii mai, potrivit ANEIR.
„Desi asociatia noastra a semnat protocoale cu o serie de banci, prin care se promitea facilitarea creditarii exportatorilor, dosarele multor firme zac cu lunile prin diverse compartimente de analiza (...) Cele mai multe refuzuri si intarzieri s-au inregistrat exact la bancile cu capital de stat: CEC si EximBank, banci destinate finantarii in principal a IMM-urilor si exporturilor."
Mai putine targuri in strainatate
Programul anticriza al Guvernului include injumatatirea fondurilor pentru 2009 destinate promovarii exporturilor, motiv pentru care Consiliul de Export al Romaniei a micsorat cu 40% numarul targurilor prevazute