Specialişti în muzică, foşti concurenţi şi compozitori explică motivele pentru care România nu reuşeşte să facă performanţă în competiţia europeană. Cu două excepţii - locul 3, ocupat de Luminiţa şi Sistem, în 2005, şi locul 4, pe care s-a clasat Mihai Trăistariu, în 2006 - România a ocupat, în general, locuri în coada clasamentului.Click AICI pentru FOTO-GALERIE! MAI CITEŞTE ŞI:
VIDEO Elena Gheorghe: „Va fi o competiţie dură“
VIDEO Duminică, finala Eurovision 2009: Cine câştigă?
VIDEO "Apariţii ridicole" la Eurovision
VIDEO Elena Gheorghe merge în finala Eurovision
Un Eurovision în noapte de Grigore Cartianu
Elena Gheorghe s-a clasat pe locul 19 în finala de sâmbătă seara, în care au participat 25 de state. În competiţia din acest an au fost înscrise, însă, 42 de ţări, iar 17 dintre ele au fost eliminate în faza semifinalelor.
„Noi nu avem o industrie muzicală ca să ne batem cu ţări cu tradiţie. De aici ni se trag toate“, explică Andrei Partoş, jurnalist şi comentator muzical. Acesta crede că există mai multe motive pentru care România nu reuşeşte să câştige Eurovisionul şi ocupă, în general, poziţii codaşe.
„Contează întregul pachet pe care îl oferi, însă cel mai mult contează piesa. Dacă ai o melodie foarte bună, aşa cum a fost «Let Me Try», cântată de Luminiţa şi Sistem, nu mai contează că ai sau n-ai vecini care să te voteze, pentru că te votează toată lumea“, adaugă Partoş.
O piesă bună anulează votul geo-politic
Comentatorul este de părere că principala schimbare ar trebui făcută chiar de organizatorul selecţiei naţionale, Televiziunea Română. „Până acum, am mers la Eurovision cu ce-am putut, ne-am chinuit, ne-am biciuit şi nu am ştiut să ne facem prieteni. Televiziunea Română ar trebui să-şi asume răspunderea, să aleagă