Romania e departe de a fi atins apogeul crizei, iar in Europa Centrala si de Est nu se vad inca "mugurii" revirimentului economic. Sint concluziile intilnirii a doi analisti de marca din Marea Britanie - Quentin Peel (Financial Times) si Laza Kekic (Economist Intelligence Unit) - si Manfred Schepers, vicepresedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
HotNews.ro va prezinta declaratiile pe care cei trei le-au facut la Londra, cu ocazia unei discutii despre criza economica din centrul si estul Europei.
Quentin Peel, Financial Times: Unele dintre cele mai grave consecinte ale crizei nu au iesit inca la iveala
- Unele dintre cele mai grave consecinte ale crizei nu au iesit inca la iveala. Ne asteptam la mai multa nemultumire in randurile cetatenilor. Am vazut demonstratii in Letonia, Bulgaria si alte cateva tari, dar nici o revolta majora. Ne asteptam din partea ucrainenilor, unde productia a scazut cu un procent dramatic de 30%, ceea ce va duce la somaj la fel de dramatic.
Guvernele sunt fragile
- Sa multumim celui de sus pentru extinderea Uniunii Europene. 10 tari din Europa Centrala s-au alaturat UE, acordandu-si o polita de asigurare mult mai robusta decat ar fi putut avea daca nu aderau. Largirea Uniunii Europene este cea mai de succes politica externa recenta a Uniunii Europene.
- Problema este ca procesul de integrare a fost parcurs doar pe jumatate: procesul tranzitiei, procesul construirii institutiilor, infrastructurii si practicilor politice in noile membre UE pentru a deveni membre pe deplin. Joschka Fischer a asemanat situatia din noile state membre cu cea a unor oameni care vor sa treaca un rau lat si, dintr-o data, recesiunea vine ca un val urias care-i prinde la jumatatea raului.
- Nimeni nu va scapa neafectat. Criza creditelor a lovit in cel putin 80% din bancile europene cu t