Daca in iunie Consiliul Uniunii Europene va aproba raportul votat in aprilie de legislativul european, din 2019, toate cladirile nou construite vor trebui sa produca atata energie cata consuma. Aceasta ar urma sa se realizeze in primul rand prin instalarea de panouri solare si prin izolarea termica a peretilor exteriori. Directiva se va aplica tuturor cladirilor, indiferent de tipul de proprietate, public sau privat.
Raportoarea din partea Parlamentului European, Silvia-Adriana Ticau (PSD), a avansat un lung sir de argumente privind necesitatea aplicarii directivei.
In primul rand, cladirile reprezinta 40% din consumul total de energie in UE. Si, daca lucrurile stau asa, este de domeniul evidentei ca reducerea consumului de energie si utilizarea energiei din surse regenerabile in sectorul cladirilor constituie o componenta importanta a masurilor necesare pentru reducerea dependentei energetice a UE.
De la a vorbi despre cladiri ca “produc energie” la a locui in asa ceva este insa cale lunga. Iar ingredientul care va pune lucrurile sa se miste va fi, de indata ce cadrul legislativ va intra in vigoare, sursa de finantare.
Raportul indica mai multe surse de finantare incepand cu crearea unui Fond European pentru Eficienta Energetica si Energii Regenerabile, care sa asigure mobilizarea de capital public si privat pentru realizarea proiectelor din domeniu in perioada 2010-2020.
Fiecare stat in parte va trebui sa elaboreze, pana la 30 iunie 2011, cate un plan national in care sa se stabileasca mijloacele financiare pentru imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor. Posibile solutii ar putea fi credite cu dobanda redusa sau stimulente fiscale.
Sustinere va veni si din partea Comisiei Europene. Pana la 30 iunie 2010, Bruxellesul trebuie sa vina cu instrumente financiare suplimentare. Intre acestea: