Exploataţiile agricole de semisubzistenţă pot primi anual 1.500 de euro de la UE. Pentru a-i ajuta pe micii fermieri să devină competitivi, Uniunea Europeană le acordă acestora sprijin pe o perioadă de cinci ani. MAI CITEŞTE ŞI:
Recreează-te la ţară cu bani europeni!
Proiecte eligibile fără şanse de finanţare
Experţii în fonduri răspund cititorilor
La ce uşi baţi pentru banii de la UE
Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE
Staţie de incubaţie cu sprijin de la UE
Fabrică de nutreţuri cu bani de la UE
Finanţarea micilor fermieri se poate realiza în cadul măsurii de sprijinire a fermelor agricole de semi-subzistenţă (141). Măsura vizează creşterea competitivităţii şi aducerea în circuitul economic a unei părţi din produsele explotaţiilor agricole mici. În acest caz, finanţarea europeană constă într-o sumă fixă, de 1.500 de euro, acordată anual.
Sprijinul se acordă pe o perioadă de cinci ani. Măsura a debutat la finele anului trecut şi a avut loc, până în prezent, o singură sesiune. Planul de afaceri necesar obţinerii acestei finanţări ar trebui să se realizeze gratuit în cadrul măsurii de furnizare de servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori (143).
Această măsură nu este însă funcţională, spune Felix Lucuţar, managing partner în cadrul firmei de consultanţă Agriculture Capital&Engineering.
Cine poate aplica?
Pot solicita un astfel de sprijin persoanele fizice cu o vârstă mai mică de 62 de ani, care desfăşoară activităţi economice (în principal agricole), persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi cele familiale. Societăţile comerciale nu sunt beneficiari eligibili. Fermierul trebuie să comercializeze o parte din producţia agricolă.
În plus, exploataţia agricolă a solicitantului trebu