Înainte de a duce oile la păşunat, oierii au petrecut cu mici şi bere la Novaci Ca în fiecare an, în cea de-a treia duminică a lui Florar, are loc binecunoscuta manifestare pastorală „Urcatul oilor la munte“. În judeţul Gorj, nucleul acestor manifestări este oraşul Novaci. Cu ocazia acestei sărbători a fost organizat la Casa de Cultură din Novaci festivalul dansului, cântecului şi portului ciobănesc, la care au participat formaţii folclorice specifice comunităţilor crescătorilor de ovine din judeţele Vaslui, Olt, Hunedoara, Vâlcea, Sibiu şi Gorj. Ciobanii şi băciţele din Novaci, dar şi din alte locuri din ţară s-au îmbrăcat în straie de sărbătoare şi au venit să petreacă. „Am venit să cânt alături de membrii din formaţia Cheile Olteţului. Sunt cioban şi cânt de la vârsta de zece ani din fluier. Nu lipsesc niciodată de la sărbătoarea asta“, a spus Ciuca Ion (61 de ani), cioban.
„Astăzi petrecem, că nu o să mai avem timp“
După parada portului popular ciobănesc desfăşurată chiar în centrul oraşului, crescătorii de ovine au preferat să se ascundă sub umbrelele de soare de la terasele din apropiere. Ciobanii s-au răcorit cu câte o halbă de bere. „Astăzi petrecem, că apoi urcăm oile pe munte, la Obârşia Lotrului, n-o să mai avem timp de distracţie“, spune Miron Şandru cioban din Novaci. La o bere, aceştia îşi amintesc că pe vremuri erau mai mulţi ciobani decât în prezent. „Oierii sunt pe cale de dispariţie. În ziua de azi nu are cine să aibă grijă de animale, toţi pleacă la oraşe, iar copiii noştri nu vor să fie ciobani nici dacă-i obligăm“, a declarat Ilie Porumbel, cioban din Novaci. Băciţele şi-au luat copiii şi au venit la petrecere.
Sute de oameni au sărbătorit transhumanţa
„Pentru noi urcatul oilor la munte este o sărbătoare. Soţul meu este cioban de când se ştie, iar eu mă ocup să fac brânza. Avem 600 de