Henry „Hank” Paulson, fostul „stăpân al universului”, cel care până nu demult decidea orice detaliu ce ţinea de sistemul financiar din Statele Unite, a încercat să explice pentru presa americană ce s-a întâmplat în septembrie 2008. Pentru început admite: a fost o mare greşeală să lase grupul Lehman Brothers (LB) în faliment. Cu toate acestea, Paulson declară că falimentul LB nu îi era indiferent. „Nu există companie cu care să fi petrecut mai
Henry „Hank” Paulson, fostul „stăpân al universului”, cel care până nu demult decidea orice detaliu ce ţinea de sistemul financiar din Statele Unite, a încercat să explice pentru presa americană ce s-a întâmplat în septembrie 2008.
Pentru început admite: a fost o mare greşeală să lase grupul Lehman Brothers (LB) în faliment. Cu toate acestea, Paulson declară că falimentul LB nu îi era indiferent.
„Nu există companie cu care să fi petrecut mai mult timp şi pentru care să fi muncit mai mult pentru a o salva”, spune fostul secretar al Trezoreriei americane.
Atunci, însă, în septembrie 2008, America nu se confrunta numai cu dificultăţile de la Lehman, ci şi cu situaţia grea de la fondurile Fannie şi Frredie, iar pericolul AIG pândea la uşă.
Acum, la aproape jumătate de an de la acele evenimente, probabil că nimeni nu petrece mai mult timp făcând retrospective decât Henry Paulson, care spune că a făcut tot ce i-a stat în putere, deşi Dick Fuld, CEO-ul de atunci al Lehman, l-a comparat cu Iuda.
În septembrie, Lehman a raportat pierderi uriaşe pentru trimestrul al treilea: 4 miliarde de dolari. La două zile după publicarea rezultatelor, şefii băncii de investiţii au fost chemaţi într-o întâlnire de urgenţă cu Fed-ul de la New York. Acolo, Paulson şi Geithner, care era guvernator al New York Federal Reserve, le-a spus că se va găsi o soluţie pentru bancă.
Nimeni nu a vrut să preia Lehman Brother