Finanţarea europeană a activităţilor de mică industrie din mediul rural se poate realiza în cadrul măsurii de sprijinire pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi (312). Sprijinul nerambursabil urcă până la 200.000 de euro în cazul microîntreprinderilor şi până la 50.000 de euro pentru solicitanţii persoane fizice autorizate.
Banii de Bruxelles pot acoperi până la 70% din valoarea eligibilă a proiectului. Finanţarea acoperă o gamă largă de activităţi industriale.
Astfel, sprijinul de la UE pot acoperi o parte din valoarea investiţiilor în industria uşoară (fabricarea produselor textile, a covoarelor, a articolelor din piele sau din blană, a articolelor de voiaj şi marochinărie, a încălţămintelor, a produselor de uz gospodăresc şi sanitar) sau în activităţile de procesare industrială a produselor lemnoase (fabricarea de furnire, a panourilor din lemn, a parchetului şi activităţile de dulgherie şi tâmplărie).
Finanţare pot primi şi investitorii în mecanica fină sau în activităţile de asamblare de maşini, unelte şi obiecte casnice ori producerea de ambalaje.
Solicitantul, persoană fizică autorizată sau microîntreprindere, trebuie să aibă în proprietate sau în concesiune pe o perioadă de minimum zece ani terenul aferent investiţiei şi să aibă sediul social şi punctul de lucru în mediul rural.
În plus, acesta trebuie să asigure cofinanţarea, să prezinte studiu de fezabilitate sau memoriu justificativ, după caz, şi să facă toate demersurile în vederea obţinerii avizelor şi acordurilor necesare.
Citiţi mâine completarea articolului.