Bărbatul este pasionat de istoria Căii Ferate Române, a publicat 48 de lucări şi a creat, în Sibiu, un muzeu al locomotivelor cu aburi. Profil
NĂSCUT: Aprilie 1938, Bucureşti
FAMILIE: Căsătorit
STUDII: Institutul Politehnic Bucureşti
FUNCŢIE: inginer de transporturi
În 1960, Radu Bellu a absolvit Politehnica şi a fost repartizat la Braşov. Acesta este momentul în care bărbatul a luat primul contact de profesionist cu căile ferate. „După ce am terminat şcoala, am primit repartiţie guvernamentală la Regionala de Căi Ferate Braşov”, îşi aminteşte bărbatul. De 49 de ani, inginerul lucrează în aceeaşi instituţie.
Familie de ceferişti
Radu Bellu se trage dintr-o familie de ceferişti. Dragostea pentru căile ferate a moştenit-o de la bunicul său. „Bunicul răspundea de buna întreţinere a liniilor la Calea Ferată, iar tatăl şi fratele meu au fost salariaţi aici. De când aveam cinci ani, mergeam cu bunicul pe şantiere şi în gări, aşa am căpătat drag de locomotive. Bunicul îmi răspundea cu răbdare la toate întrebările pe care le puneam”, îşi aminteşte cu drag bărbatul.
A adunat documente din studenţie
Încă din studenţie, omul a fost interesat de istoricul căilor ferate. „La facultate aveam o bibliotecă mare, unde am găsit informaţii preţioase. Am avut de-a face cu oameni foarte pricepuţi în ale căilor ferate, adevărate somităţi”, susţine bărbatul. Patrimoniul de linii ferate, de locomotive şi, în general, tot ce ţine de acest domeniu au fost orizonturile spre care s-a aplecat. A adunat numeroase materiale, iar propria casă a transformat-o într-un „salon de vechituri”. „Am o groază de albume, poze şi documente. Pentru mine, acestea reprezintă un mod de viaţă şi continui să mă documentez”, mărturiseşte inginerul de transporturi.
Realizări în domeniu
Pe 24