» Doi ani de studiu intr-unul singur, note confidentiale, posibilitatea ca elevii sa nu mai faca ore de religie – acestea sunt doar cateva dintre propunerile specialistilor
in domeniul educatiei pentru reformarea sistemului.
Un pachet de opt proiecte de legi prezentat de mai multe asociatii din domeniul educatiei, in parteneriat cu Blocul National Sindical, aduce numeroase schimbari in sistemul de invatamant romanesc. Potrivit proiectului Legii invatamantului preuniversitar, elevii pot decide sa nu frecventeze orele de religie, dar cu solicitarea scrisa a parintilor. De asemenea, ei pot solicita ca notele lor, inclusiv rezultatele de la sfarsit de ciclu scolar si la evaluarile tip bacalaureat, sa fie confidentiale. O noua disciplina – Tehnologia Infomatiei si Comunicarii – a fost introdusa optional la clasele I-IV si obligatoriu la clasele V-XII. Asociatiile mai propun ca elevii cu ritmuri rapide de invatare sa poata promova doi ani de studii intr-un an scolar la materiile unde dovedesc accelerare a invatarii, prin examinarea cunostintelor si abilitatilor de catre comisii de specialitate organizate de inspectoratele scolare.
O idee avansata de stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER, se refera la infiintarea Societatii Nationale a Educatorilor (SOCEDU – cum a fost numita provizoriu), care se va ocupa de codul etic, de formarea continua a profesorilor, de intrarea si de iesirea din sistem, precum si de interesele profesionale ale profesorilor.
SOCEDU "ar trebui sa se infiinteze cum s-a infiintat Colegiul Medicilor prin Legea Sanatatii din 2002", a declarat Vlaston, si nu in stil de ONG. SOCEDU va avea un cod etic, o legislatie proprie, filiale in fiecare judet, un forum national la cativa ani, unde se vor dezbate si se vor rezolva problemele strict profesionale ale profesorilor.
» Textele integrale ale propuner