A fi bolnav, ranit, accidentat sau batran in Romania echivaleaza cu a fi fortat sa iti lasi viata la voia intamplarii in hazardul care guverneaza intreg sistemul de sanatate. "Moartea domnului Lazarescu" nu mai este de mult doar un film in aceasta tara, ci o realitatea care tinde sa se generalizeze tot mai mult.
Cu exceptia catorva spitale din Capitala si a altor 2-3 din tara care au beneficiat de fonduri si investitii speciale, restul unitatilor sanitare din Romania sunt adevarate gropare, cimitire pentru mortii inca vii care le calca pragul.
Multi dintre doctorii tineri buni au plecat deja din tara din cauza salariului de batjocora pe care il primeau aici. Multe spitale nu au bani nici macar pentru medicamente, daramite pentru dotari sau achizitii. De multe ori salile de operatie raman fara lumina si curent electric in timp ce pacientul zace pe masa de operatie taiat si cu organele scoase.
Sfarsiti de boli nedescoperite
Multe dintre bolile care ar putea fi tratate si in Romania nu sunt depistate la timp sau raman nedescoperite pentru totdeauna, pentru ca pacientul sfarseste prin a fi ucis de ele, din lipsa dotarilor moderne si a aparaturii de performanta.
Exista mai multe cauze care au condus catre aceasta situatie catastrofala in care a ajuns sistemul de sanatate, multe dintre ele, poate, explicabile.
In primul rand ar fi lipsa banilor din sistem. Subfinantarea sanatatii explica o parte dintre aceste imagini sumbre care insotesc aproape toate spitalele din Romania. Neprofesionalismul managerilor multor unitati sanitare este si el unul dintre motivele conditiilor saracacioase in care isi exercita activitatea multe cadre medicale.
Lipsa banilor poate explica pana si mizeria existenta in tot mai multe spitale. Numarul femeilor de serviciu si a infirmierelor a scazat mereu pana a ajuns