Înainte de 1989, aproape jumătate de ţară avea un sistem de irigaţii întins pe trei milioane de hectare. Acum, acesta aşteaptă miliardele de euro pentru reconstrucţie. Sursa: Ştefan Ciocan
Una dintre cele mai secetoase zone din România, Dobrogea de Sud, un tărâm plin de podişuri, avea pe vremea lui Ceauşescu unul dintre cele mai dezvoltate sisteme de irigaţii, din care acum nu a mai rămas decât amintirea. În zona oraşului Negru-Vodă, localnicii spun că au rămas la mila lui Dumnezeu când vine vorba de udat pământurile.
“Imediat după Revoluţie, au început să dispară instalaţiile de irigat, cam la un an, un an şi ceva. Din 1991, s-au scos conductele şi tot ce era fier s-a dus la firmele care cumpărau astfel de materiale. Staţiile de pompare le-au distrus cu fiare, cu răngi, doar de dragul de a le distruge”, ne-a declarat Ion Argintaru, şef de asociaţie agricolă în Negru-Vodă.
Potrivit acestuia, ca să-i vezi pe cei care voiau să facă rău trebuia să stai seara să-i pândeşti. „Erau puşi de anumiţi oameni, care au vrut să termine cu tot ce a fost făcut de răposatuă (n.r. - Nicolae Ceauşescu)”, mai spune acesta.
Staţiile de pompare şi canalele, vestigii ale Epocii de Aur
Singurul lucru pe care hoţii nu au putut să-l fure din sistemul de irigaţii au fost conductele de azbociment, adânc îngropate în pământ. „Cred că aici, în zonă, sistemul de irigaţii este distrus cam 80%, ce a mai rămas din el sunt canalele pe care nu au putut să le distrugă că nu au avut cum, şi bineînţeles conductele de azbociment care sunt băgate în pământ”, afirmă şeful de asocaţie.
În zona Negru-Vodă erau cam trei-patru centrale de pompare. Una era la Cerchezu şi una spre Viroaga (partea de vest a localităţii). Mai era şi staţia de la Grăniceru (la sud-est de Negru-Vodă), care a fost distrusă rău de tot. Alta era spre Ch