Şeful diplomaţiei române apreciază că predecesorii săi nu au făcut lucruri concrete pentru a promova proiectele ţării noastre în Uniunea Europeană. Sursa: Octavian Cocoloș
1 /.
Mircea Marian: Câţi cetăţeni din Republica Moldova au obţinut cetăţenia română?
Cristian Diaconescu: Cam 100.000. Din 1991, '92, redobândirea cetăţeniei s-a acordat celor care au fost privaţi - ei sau membrii lor de familie - datorită unor momente istorice de cetăţenia română. Este o formulă care se aplică în multe state UE.
M.M.: Câte cereri sunt în aşteptare?
În public au fost transmise cifre extrem de mari. Cred că sunt în jur de 300.000-350.000. Vom face rapid evaluarea preliminară şi cred că vor rămâne mai puţine. Unii dintre aplicanţi s-ar putea să nu îndeplinească criteriile limitative, sunt unele reveniri la cereri anterioare. Exclud orice variantă de dobândire automată a cetăţeniei şi a generării unui val de noi cetăţeni în spaţiul UE.
M.M.: Câţi cetăţeni români au obţinut viză pentru Moldova?
Foarte puţini.
M.M.:Sub 100?
Da.
IoanaLupea: România mai are vreun canal de comunicare cu Moldova?
Nu cred că, în acest moment, comunicarea diplomatică este normală. Avem oficiile diplomatice care îşi fac datoria la nivelul de reprezentare acceptat de partea moldoveană.
I.L.: Faceţi o nouă nominalizare pentru postul de ambasador la Chişinău?
Aşteptăm ca noile autorităţi să-şi intre în atribuţii.
I.L.: Dar noile autorităţi sunt vechile autorităţi.
Speranţa noastră este într-o atitudine pozitivă. Sperăm că în noua poziţie, politienii îşi vor reconsidera punctele de vedere.
I.L.: Am putea apela la medierea unei terţe părţi?
Nu. Şi viitoarele autorităţi doresc să-şi sprijine ţara pentru a intra în UE, ceea ce presupune dialog atât cu Uniunea,