» Cercetatorii din Romania se plang an de an ca bugetul pentru activitatea lor este prea mic, ca trebuie sa-si gaseasca mereu contracte in strainatate ca sa poata supravietui, ca statul nu da doi bani pe ei, ca nimeni nu-i sustine cand isi striga durerile in strada si ca oamenii nu inteleg importanta muncii lor.
» "Romania libera" a facut o incursiune intr-unul dintre institutele de cercetare, pentru a vedea cu ce se ocupa oamenii de stiinta in laboratoarele lor.
La 7-8 kilometri sud de Bucuresti, in oraselul Magurele, peste 200 de cercetatori migalesc la aparatura de milioane de euro din Institutul National de Fizica Plasmei, Laserilor si Radiatiei (INFPLR), nascut in 1996 dintr-o bucatica a fostului Institut pentru Fizica Atomica. Ei si altii ca ei sunt responsabili pentru multe maruntisuri care dau confortul vietii omului modern. Telefon mobil cat o cutie de chibrituri, lentile heliomate, haine care nu iau foc, televizoare cu ecrane-gigant, dar subtiri cat o carte. Tot ei au facut, de exemplu, sa dispara zambetele stirbe. Pulberile lor magice, "suflate" pe proteze, fac corpul uman sa accepte implanturile. Ei, cercetatorii, sunt soldatii necunoscuti fara de care victoria generalilor nu este posibila.
Unde cercetare nu e, progres nu e
Laboratorul de procesare filme subtiri. Nu cele folosite in fotografie, ci pelicule subtiri cat panza de paianjen, formate din randuri ordonate de atomi, electroni, ioni, depuse cu ajutorul laserilor pe cate-o placuta metalica, un patratel cat unghia de la degetul mare. In laborator, maestrul de ceremonii este vesel si blond ca Nica, il cheama Nicu Scarisoreanu, cercetator gradul III.
Are 31 de ani, deja doctor in fizica si o bursa in Suedia. In camaruta asta plina de masinarii, cu totii vorbesc limba fiziceasca. Nicu traduce pentru neinitiati: "Dezvoltam noi clase de materiale, cu prop