Statul oferă apicultorilor pentru produsele lor jumătate din preţul pieţei Apicultorii olteni au obţinut producţii bune de miere de rapiţă, iar acum salcâmii sunt încărcaţi de flori. Crescătorii de albine se pregătesc să scoată din stupi mierea de mai. Ei sunt însă îngrijoraţi că nu vor avea unde să îşi vândă produsele, deşi preţurile au rămas aceleaşi ca şi anul trecut.
Apicultorii solicită sprijinul statului
Un kilogram de miere polifloră costă 12 lei, iar mierea de salcâm poate ajunge chiar şi la 25 de lei kilogramul, în pieţe şi la cele câteva magazine de profil din Slatina. Vânzările merg însă din ce în ce mai prost, spun comercianţii. În câteva zile abia reuşesc să adune 100 de lei.
„În cursul săptămânii sunt zile în care nu vindem nici măcar un borcan de miere. Avem noroc sâmbăta şi duminica, deoarece vine lumea la piaţă şi se mai opreşte şi la masa noastră. În orice caz, în România nu poţi să trăieşti vânzând miere cu borcanul. Statul ar trebui să ia măsuri ca să putem vinde mierea en-gross, la preţuri mai bune“, ne-a spus în această dimineaţă Marius Şerbănică, din spatele tarabei înţesate cu borcane de miere şi pahare de ceară şi propolis.
Nici magazinele care vând produse apicole nu sunt căutate. „E criză, oamenii nu mai au bani de dat pe miere. Avem câţiva clienţi fideli, care folosesc mierea în loc de zahăr. În rest, foarte rar se întâmplă să avem vânzări bune“, ne-a explicat Mioara Diţă, vânzătoare la un magazin cu produse apicole.
În lipsa unor magazine de profil, apicultorii sunt nevoiţi să vândă mierea la stat, la preţuri înjumătăţite faţă de cele de pe piaţă. „Anul acesta vom obţine cu siguranţă o producţie bună la mierea de salcâm. Mai rău e că nu avem unde să o vindem. O să o dăm la Apicola, cu 9 lei kilogramul. Ne mai dă o subvenţie de 20 de lei, dacă dăm 10 kilograme pentru fiecare stup, şi ajung