În termeni comparabili, în primul trimestru, scăderea în America a fost de 1,5%, faţă de 2,5% în ue. Economia celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene a atins cel mai scăzut nivel de la declanşarea crizei financiare. Atât Produsul Intern Brut (PIB) al celor 16 state din zona euro, cât şi al UE27, a scăzut cu 2,5% în primul trimestru, potrivit datelor provizorii publicate de biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat.
În ultimul trimestru din 2008, economia zonei euro scăzuse cu 1,6%, iar în UE27 se diminuase cu 1,5%. Astfel, economia zonei euro s-a redus pentru al patrulea trimestru consecutiv, după ce PIB scăzuse cu 0,2%, atât în al doilea, cât şi în al treilea trimestru din 2008. Cu un minus de 3,8%, Germania a consemnat cea mai severă reducere a PIB de la reunificarea din 1990.
Cauza o reprezintă scăderea exporturilor germane şi a investiţiilor, la care s-a adăugat restrângerea puternică a producţiei industriale. În Franţa recesiunea a fost de 1,2%, în timp ce în Italia, economia a scăzut cu 2,4%, cel mai accentuat declin din 1980.
Datele publicate de Eurostat arată o adâncire a recesiunii mai mare decât estimarea anterioară, de numai 2%. Statele din afara zonei euro au consemnat şi ele recorduri istorice negative, Cehia şi Ungaria afişând cele mai abrupte scăderi ale indicatorilor macroeconomici. Recesiunea se traduce prin creşterea puternică a ratei şomajului, care, potrivit Comisiei Europene, ar atinge 9,9% anul acesta şi 11% în 2010.
Optimism moderat în următoarea perioadă
Economiile europene se aliniază la evoluţiile de la nivel mondial. PIB din Statele Unite a scăzut cu o rată anuală de 6,1%, după o scădere cu 6,3% în ultimul trimestru din 2008.
Economia SUA scade pentru al treilea trimestru consecutiv, situaţie nemaiîntâlnită de la criza petrolieră din 1970. T