Bombardaţi de informaţii privind alimentaţia corectă, tot mai mulţi oameni acordă o atenţie sporită hranei, unii mergând până la extrem. Fără să-şi dea seama, persoanele care optează pentru o alimentaţie sănătoasă riscă să alunece pe o pantă periculoasă. Ne dorim să trăim sănătos. Am vrea să mâncăm, pe cât posibil, numai legume şi fructe care să nu fie tratate cu pesticide, căutăm carne şi produse lactate de la ţărani. Ne ferim şi de grăsimi. În hipermarketuri, luăm tot mai des de pe raft iaurturi cu 0,1% grăsime şi suntem tot mai atenţi la etichetele alimentelor pe care le cumpărăm.
O atitudine lăudabilă, spun medicii specialişti în boli de nutriţie, atât timp cât nu este dusă la extrem. Pentru că dorinţa de a duce un trai sănătos se poate transforma într-o obsesie. Psihologii spun că este vorba despre o tulburare numită ortorexie nervoasă.
Goana după alimente sănătoase
Andreea are 28 de ani, locuieşte în Bucureşti şi spune că este sătulă de poluare şi de legumele fără pic de gust care invadează magazinele. „Prefer să merg la piaţă să cumpăr roşii şi castraveţi de la ţărani.
Dar şi la tarabe trebuie să fii atent. Pentru că nu toate sunt bune. Cele care arată frumos nu sunt întotdeauna cele mai sănătoase“, spune tânăra. Nu consideră că este obsedată de traiul sănătos, deşi mărturiseşte că nu prea consumă grăsimi şi a renunţat de multă vreme la uleiul de floarea-soarelui, înlocuindu-l cu cel de măsline.
Liliana are 55 de ani şi nu suportă produsele semipreparate. Nu-i plac nici măcar iaurturile, despre care spune că sunt pline de coloranţi. Încearcă să gătească în fiecare zi pentru că mâncarea este mai bună proaspătă. Până şi pâinea o face în casă. Şi-a cumpărat o maşină specială în care pune ea ingredientele.
„M-am săturat de pâinea din comerţ. Ori nu e suficient de coaptă, ori are