Politicile economice greşite ale guvernelor au fost criticate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. La reuniunea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), comunitatea internaţională a fost criticată pentru politicile guvernelor. Unul dintre subiectele fierbinţi pe agenda reuniunii din acest an a BERD, desfăşurată la Londra, a fost legat de riscurile prea mari asumate de instituţiile bancare. Criticile au atins şi politicile guvernamentale nesănătoase, precum şi consecinţele reglementărilor insuficiente din cadrul sistemului bancar.
În plus, experţii prezenţi la Londra au atras atenţia şi asupra eşecului comunităţii internaţionale în a corecta politicile economice nesustenabile la nivel naţional.
Angajamente pentru România
„Criza nu a început în statele unde operăm noi, totuşi, multe dintre politicile nesustenabile au fost copiate şi chiar amplificate în această regiune, conducând la o datorie privată excesivă şi la dezechilibre“, a explicat Brian Lenihan, preşedintele Consiliului de Guvernatori din cadrul BERD.
Întrebaţi despre situaţia din România, oficialii BERD au subliniat implicarea lor în diferite proiecte din ţara noastră. „Avem angajamente la două bănci (n.red. - Banca Transilvania şi BCR) şi la Petrom. Sperăm că prin acest tip de angajamente putem completa ceea ce face Fondul Monetar Internaţional la nivel macroeconomic”, a declarat Thomas Mirow, preşedintele BERD.
Cu toate că economia românească a scăzut cu peste 6% în primele trei luni din acest an, Mirow a menţinut previziunea de scădere economică de 4% pentru 2009, susţinând că în primul trimestru am asistat la o „evoluţie ciudată“ în întreaga lume. Lucrurile se vor îmbunătăţi însă.
„Am văzut o contracţie puternică a economiei peste tot în lume, inclusiv în statele mari din Ves