Cine-si mai aduce aminte de biscuitii Eugenia si napolitanele Danut? Alexandra e nascuta in Germania, ii plac Gummibärchen si bomboanele Toffifee, ciocolata Milka si Ritter Sport. Si totusi, de cate ori mergea cu parintii la cumparaturi intr-un magazin cu produse romanesti din Reutlingen, nu pleca fara cateva Eugenia si o punga mare de pufuleti. Am intrebat-o daca ii plac la gust: „Mda. Imi aduc mai ales aminte de bunica din Romania si de povestile ei in care, mai demult, ciocolata se vindea pe sub mana.” HotNews.ro va invita sa descoperiti produsele romanesti care au reusit sa ajunga pe pietele europene.
Eugenia si costita
Alexandra desface un pachet de Eugenia si musca din biscuitul cu crema maronie. Ii vin in cap povestile bunicii despre Romania dinainte de '90, despre cozile din alimentare, cartelele de lapte si paine, cele doua ore de program la televizor, circulatul masinilor duminica dupa numar de inmatriculare „cu si fara sot”. „Oare cum au trait oamenii de acolo si de atunci?“ se intreaba Alexandra, mototolind ambalajul in pumn si rontaind mai departe biscuitul cu gust ciudat, de poveste.
Alfred Zawadzki e un stomatolog din Timisoara, un banatean cu origini romane si germane. Are cabinet nou si ultradotat in centrul orasului. Tot in Reutlingen. Pe langa multa clientela, Fred are si multe tablouri reusite, pictate de el insusi. E un „roman de succes”, cum se zice, pentru care nici o specialitate culinara din Germania n-ar fi inaccesibila, ca pret.
Fred a descoperit insa Mix-Markt-ul din oras, unde a devenit client permanent. Pe raftul cu produse romanesti, o revelatie: costita cu fasole, la conserva. „Hranitoare, suculenta, gustul asta romanesc nu-l gasesti in nici o conserva de pe-aici” spune el, aproape salivand la amintirea gustului. Sau la gustul amintirii.
Pe raft la rusi
Mix-Markt e o re