Ben Bernanke, presedintele bancii centrale americane (Fed), se bazeaza pe teoriile lui John Maynard Keynes in detrimentul celor formulate de Milton Friedman, in conditiile in care injecteaza lichiditati considerabile in sistemul financiar.
Daca istoria poate fi considerata un ghid, efortul se va finaliza cu un esec de proportii, spune Allan Meltzer, istoric care a urmarit deciziile luate de Fed si profesor de economie politica in cadrul Universitatii Carnegie Mellon din Pittsburgh, scrie Bloomberg.
Inflatie de doua cifre
Inflatia "va depasi nivelul inregistrat in anii '70", afirma Meltzer, precizand ca la finele acelei decade, preturile s-au majorat cu o rata anuala de 13,3%.
Abordarea lui Bernanke, potrivit careia cea mai mare rata a somajului din ultimii 25 de ani si cea mai scazuta capacitate de productie inregistrata vreodata vor tine in frau inflatia, se apropie de viziunea economistului britanic Keynes. In conditiile in care se va dovedi fondata, perceptia laureatului la premiul Nobel Milton Friedman, potrivit careia "inflatia este intotdeauna si peste tot un fenomen monetar", cele peste 1.000 mld. dolari pompate de Bernanke in sistemul financiar ar putea aduce reversul medaliei: cresterea preturilor de consum.
Meltzer, 81 de ani, autor al unei lucrari de 800 de pagini despre primii 38 de ani de activitate ai Fed, lucreaza in prezent la al doilea volum, insa nu este singurul care considera ca politica lui Bernanke se va solda cu o inflatie de proportii.
John Brynjolfsson, director al departamentului de investitii din cadrul fondului de hedging Armored Wolf, a declarat ca Fed inca se afla in stadiul incipient de ajutorare a economiei americane. "In cele din urma, cel mai probabil vom avea o inflatie cu doua cifre", a spus Brynjolfsson.
Masa monetara a crescut cu 14%
Agregatul monetar M2 a urcat in ultimele