Rezultatele şcolare pot arăta direcţia în care se îndreaptă un elev, însă sunt domenii în care nu toate notele sunt relevante, precum IT-ul sau cele care implică creaţie. Care sunt tinerii ce ajung să aibă cele mai bune joburi, tocilarii sau cei din „coada clasei”? Într-o oarecare măsură, este adevărat că rezultatele şcolare arată direcţia spre care ne îndreptăm, însă acest indiciu nu este valabil în toate meseriile. Oamenii de creaţie sau cei de IT sunt, de multe ori, încadraţi în categoria celor cu rezultate mai proaste la materii care nu sunt în interesul lor, iar tocilarii pot ajunge simpli executanţi, spun experţii în resurse umane.
La fel de adevărat este că ambiţioşii, care nu concepeau să aibă mai puţin de nota 9, pot ajunge, la maturitate, să aibă joburi de invidiat.
O fată de nota 10
Claudia Gheran nu a împlinit încă 30 de ani şi este corporate account manager la Aerotravel, al doilea om din ierarhia departamentului de vânzare al biroului timişorean al companiei. Lucrează nouă ore pe zi, coordonează şi e răspunzătoare de activitatea a şase oameni şi administrează un portofoliu impresionant de clienţi corporate.
Cei care o cunosc pe arădeanca venită la Timişoara în urmă cu 12 ani, la facultate, spun că este, realmente, „o fată de nota 10”. Şi chiar a fost, mereu. Carnetele de note şi cataloagele din şcoala primară urmată în Sebiş stau dovadă. „Aş fi fost deprimată să iau un 9”, îşi aminteşte Claudia de ambiţiile din clasele primare.
Către finalul gimnaziului, a trăit depresia vieţii ei: prima notă sub maximum posibil. „Am luat un 8 la conjugarea verbelor. Plângeam şi-mi spuneam că nu sunt bună la învăţătură. Părinţii îmi spuneau că este normal să am şi alte note în afară de 10, însă eu nu admiteam că 8-ul acela trebuia înregistrat în viaţa mea”, îşi aminteşte tânăra femeie.