Dialog FP România. De ce ar trebui să votăm pentru Parlamentul European? Ce ar face alegerile mai interesante? Despre saga parlamentară, libertăţile aduse de integrare şi profilurile eurodeputaţilor, în dialog cu Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea este director al Centrului Român pentru Politici Europene, (CRPE), think-tank dedicat furnizării de expertiză în materie de elaborare a politicilor publice europene.
Cu sau fără număr de telefon, există o Uniune Europeană?
Există, iar dacă Tratatul de la Lisabona intră în vigoare va deveni şi subiect de drept internaţional. Adică se vor putea semna tratate cu UE ca atare, nu cu 27 de state separat.
În imaginarul meu, UE este un spaţiu în care politica simbolică - acel gen de politică unde e mai important să-ţi verşi nervii şi să-ţi umfli pieptul decât să realizezi ceva concret - a fost marginalizată în favoarea raţiunii. În realitatea mea, este un spaţiu unde fiecare îşi joacă şansele raţional şi din amestecul multor logici raţionale ies decizii.
Cine decide? Ar trebui mai puţină democraţie?
În Consiliu, acolo unde guvernele celor 27 iau decizii, regulile s-au schimbat dramatic în ultimii 20 de ani. Generalul de Gaulle a impus în anii ’60 o interpretare a tratatelor care spunea că fiecare stat poate bloca orice decizie dacă îi afectează interesele naţionale. Cum fiecare stat putea considera orice ca fiind de interes naţional, de atunci s-a lucrat numai prin unanimităţi. În anii ’90, au fost introduse majorităţile calificate.
De atunci totul a devenit mai spectaculos. Formal, deciziile se iau de cele mai multe ori tot prin unanimitate, dar practica s-a schimbat radical. Statele sunt mai flexibile, întrucât, dacă nu negociază, pot rămâne în minoritate. Iar tipul de majoritate s-a schimbat mereu, facând decizia mai uşoară.