A venit nota de plata pentru indolenta cu care guvernul trecut si cel actual au reactionat la criza. Economia s-a prabusit in primul trimestru cu 6,4%! Toti analistii au interpretat scaderea PIB-ului ca fiind mult mai severa decat au anticipat si pun sub semnul intrebarii o revenire rapida.
Dincolo de analiza tehnica a indicatorilor economici, cauzele sunt cat se poate de evidente: reducerea drastica a productiei industriale si a consumului.
Romanii stiu ca nu se pot baza pe autoritati. Niciodata nu au facut-o. In acest moment sunt ei si criza, fata in fata, fara nici un aliat pe care sa se poata baza. Pentru a se pune cat de cat la adapost, nu au alta varianta decat sa stranga cureaua. Adica exact ce nu ar trebui sa se intample daca ne dorim o redresare in viitorul apropiat.
In alte tari, guvernele care si-au luat misiunea in serios au oferit solutii in ambele directii in care se poate interveni: stimularea consumului merge mana in mana cu reducerea cheltuielilor curente ale statului, care poate disponibiliza resursele necesare stimularii economiei. Au taiat din banii irositi in consumul bugetar neproductiv si i-au investit in proiecte mari, care pot urni industria si serviciile paralizate de criza. A facut asta Guvernul Romaniei? Ministrii spun ca da, insa majoritatea masurilor propuse au urmarit, in primul rand, o plafonare de inspiratie comunista a veniturilor angajatilor din sectorul public: nu departajat, pe criterii profesionale, ci la gra-mada. Nu va mai dam cresteri de salarii, dar va pastrati cu totii slujbele, a fost unica oferta a Guvernului. Cine are de pierdut? In primul rand, acei functionari competenti care rateaza sansa unui salariu mai bun pentru ca administratia, cu gandul la alegeri, nu indrazneste sa-i concedieze pe cei incompetenti sau care, pur si simplu, sunt in plus.
Astfel, angajatilor buni, in care ne