Elevii Colegiului Naţional „Doamna Stanca“ au demonstrat încă o dată că sunt bine pregătiţi. Aceştia au reprezentat cu succes, în Polonia, atât şcoala în care învaţă, cât şi oraşul în care trăiesc. Tinerii au participat, în cadrul unui proiect mai amplu, la o simulare a unor procese mari în justiţie referitoare la acte de genocid şi nu numai, care au avut loc de-a lungul timpului în istoria omenirii.
Şapte elevi ai Colegiului Naţional „Doamna Stanca“ s-au întors de curând din Polonia. Din douăsprezece şcoli din România înscrise la proiect, instituţia de învăţământ făgărăşeană, alături de liceul „Elena Cuza“ din Bucureşti, au fost alese să ne reprezinte ţara la acest eveniment. „Elevii noştri au participat la un proiect realizat cu o fundaţie care se ocupă, sub coordonarea Curţii Internaţionale de Justiţie, de simularea unor procese mari în justiţie, referitoare la acte de genocid, care s-au produs de-a lungul timpului în istoria omenirii. Am fost în parteneriat cu două şcoli din Germania şi cu două din Polonia. Din România au fost alese două şcoli din 12 candidate. A fost o activitate foarte instructivă din punct de vedere al drepturilor omului şi jurisdicţiei internaţionale. Au învăţat foarte multe lucruri. Unii au fost avocaţi, alţii judecători, alţii inculpaţi. Au urmat apoi mai multe cursuri despre drepturile omului“, ne-a declarat Nicolae Postolache, directorul Colegiului Naţional Doamna Stanca.
Cele mai interesante, spun elevii, au fost diversele roluri pe care le-au interpretat în judecarea criminalilor de război din fosta Iugoslavie şi nu numai. „Pentru mine, a reprezentat o experienţă unică, deoarece în Polonia am simulat nişte procese internaţionale cunoscute şi am învăţat lucruri noi despre drepturile omului. Eu personal am avut rolul de apărător, adică am avut rolul să apăr inculpaţii şi am reuşit foarte bine“, ne-a declarat