Citiţi în paginile Gazetei de Sud de săptămâna aceasta câteva repere despre cine sunt şi ce au făcut oamenii politici propuşi de principalele partide pentru fotoliile Parlamentului European. Astăzi vă prezentăm primii şapte candidaţi din partea Partidului Naţional Liberal. Alegerile din 7 iunie pentru desemnarea deputaţilor români în Parlamentul European se vor desfăşura pe sistemul listelor. „Se votează lista“, după cum a explicat Aurelian Cadestrian, judecător în cadrul Tribunalului Dolj şi membru al Biroului Electoral Judeţean Dolj. Listele cu candidaţii partidelor sunt înscrise în buletinul de vot alături de numele celor doi candidaţi independenţi, Elena Băsescu şi Pavel Abraham, „închise“ în chenare, iar votul se acordă prin aplicarea ştampilei în interiorul unuia dintre acestea. Cetăţenii trebuie să ştie că nu pot aplica ştampila de vot pe doi candidaţi. Acest lucru duce la anularea buletinului de vot.
1. Norica Nicolai
A intrat în politică în 1996, în PNŢCD. În 2000 a trecut la PNL, iar până în 2004 a fost senator de Cluj, aleasă pe listele Alianţei D.A. În noiembrie 2008, a candidat pentru un nou mandat de senator, dar a pierdut. Potrivit NewsIn, este vicepreşedinte PNL din 2007. În perioada 1983-1991, a fost procuror la Parchetul Local Olteniţa, din judeţul Călăraşi.
În aprilie 2006 a fost în centrul scandalului izbucnit după ce o persoană străină, despre care Norica Nicolai a declarat că e nepoata sa, s-a aflat în plenul parlamentului şi a votat o lege de pe ordinea de zi a Senatului. Persoana respectivă, întrebată de presă, a susţinut că nu a votat, ci doar a vrut să vadă „cum sunt butoanele“. A fost constituită la nivelul Senatului o comisie de anchetă, care a sancţionat-o pe Nicolai cu avertisment. Aceasta şi-a asumat responsabilitatea pentru că a introdus în plenul Senatului şi a lăsat nesupravegheată o rudă.