Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de mortalitate în România şi în majoritatea ţărilor europene, atât la femei cât şi la bărbaţi, cu toate că, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acestea pot fi prevenite în totalitate. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţinem cont pentru a avea o inimă sănătoasă.1 Stop Fumat!
Indiferent dacă fumezi 5 sau 50 de ţigări zilnic, nu există nici un dubiu că acest viciu îţi afectează starea de sănătate. Riscul unui fumător de a suferi de boli cardiovasculare este de 2-4 ori mai mare comparativ cu cel al unui nefumător.
Nicotina intensifică activitatea inimii, creşte frecvenţa bătăilor cardiace, dar şi tensiunea arterială. Medicii spun că fumătorii sunt de două ori mai expuşi riscului unui infarct şi de trei ori, riscului unui accident vascular cerebral. Riscul de îmbolnăvire a inimii scade începând chiar cu ziua în care renunţăm la fumat.
2 Atenţie la HTA!
Creşterea tensiunii arteriale, cunoscută sub numele de hipertensiune arterială (HTA), este o cauză a unor boli de inimă, rinichi sau a accidentului vascular cerebral. HTA este periculoasă pentru că nu prezintă nici un simptom alarmant. Ea poate fi prevenită prin menţinerea unei greutăţi corporale optime, prin activitate fizică periodică şi susţinută, dietă cu un conţinut scăzut de sare şi grăsimi şi administrarea de suplimente cu potasiu, calciu, magneziu, untură de peşte.
3 Provizii de colesterol "bun"
Un nivel crescut al colesterolului "rău" reprezintă un factor de risc major în bolile de inimă. Colesterolul "rău" (LDL) se depozitează pe pereţii arterelor coronare şi cerebrale. Colesterolul din corp poate fi produs de ficat sau poate fi dobândit din alimente bogate în grăsimi. Astfel, este important să mâncăm alimente cu conţinut scăzut de grăsimi: carne de pui sau curcan preparată la cuptor, grătar sau fiartă (fără piele